Friss hírek a Duna Maratonról
Az idei XVIII. Duna Maraton verseny több jelentős változást hoz a nagy múltú verseny életében.
Reméljük ezek a változtatások elősegítik, hogy méltó keretek közt ünnepeljük meg 2019-ben a verseny huszadik évfordulóját!

 

Részletekért kattints a tovább gombra!

 

1.

A legfontosabb változtatás a hosszú távot érinti.

A fő cél az, hogy két év alatt eljussunk odáig, hogy a verseny TV szempontból közvetíthető legyen. Legalábbis bízunk abban, hogy a drón – technika akkor már lehetővé teszi az élő közvetítést. Ennek megoldása nélkül nincs esély, hogy olyan nagyságrendű szponzorok támogassák a mountainbike sportot, mely alapfeltétele, hogy egyáltalán versenyeket lehessen rendezni az elkövetkezendő időkben!

 

Egyre csökkenek a versenyek, és főleg a résztvevők száma. Valamit tenni kell. Vagy a nevezési díjakat kell emelni drasztikusan, vagy behozni a médiát a sportágba. Mi most az utóbbival próbálkozunk.

 

A rendkívül szigorú természetvédelmi engedélyezések miatt nincs lehetőségünk jelentősen változtatni a pályán.

Annak érdekében, hogy viszonylag nyílt területen haladjon a nyomvonal, ahol drónokkal lehetőség van közvetíteni a versenyt, több külföldi versenyhez hasonlóan átdolgoztuk a hosszútáv nyomvonal koncepcióját. E szerint kimarad a Dobogókő – Pilisszentlászló – Pilisszentkereszt – Dobogókő szakasz, melyet eddig csak a hosszútáv teljesített.

Az új lebonyolítás szerint Dobogókői sípályánál a hosszútáv is visszafordul egészen a Vaskapu frissítőpontig, ahol újra teljesítik a rövidtáv nyomvonalát és úgy haladnak be a célba.

Így nem változik sem a hosszútáv hossza, sem a szintkülönbsége, viszont némileg nehezedik a pálya, mivel a rövidtávban egyáltalán nincs aszfaltút.

 

További előnye a változtatásnak, hogy a közönség, csapatsegítők jobban követhetik a hosszútáv versenyét. Kialakítunk egy új közönség pontot a Barát – kúti erdészháznál lévő frissítőpontnál, ahol a hosszútáv mezőnye háromszor is áthalad.

Szintén a közönség szempontjából ugyanígy jobban követhető a verseny a Vaskapu frissítőállomásnál is, ahol szintén háromszor halad el a hosszútáv mezőnye.

XVIII. Duna Maraton pályatérkép

2.

Már évek óta aktuális szakmailag, hogy a licenszes versenyzők és a nem licenszes szabadidős sportolók mezőnyét külön értékeljük.

Ez mindkét versenyzői bázist előnyösen érinti és úgy gondoljuk, hogy a sportszerűség is ezt kívánja.

Ezt a szakmai javaslatunkat már többször felvetettük az MKSZ felé is és reméljük a most megválasztott új vezetőség partner ebben.

Ennek megfelelően jelenleg is folynak az egyeztetések, melynek eredményéről hamarosan tájékoztatunk Benneteket.

Az már egészen biztos, hogy a hosszútáv licenszes és nem licenszes versenyzőit külön értékeljük.

Meggyőződésünk, hogy ez az intézkedésünk segítheti a hosszútáv mezőnyének növekedését, hiszen így a nem licenszes versenyzőknek is esélye van dobogóra állni, és remélhetőleg motiváció lesz számukra, hogy igazolt versenyzők legyenek!

 

Természetesen a Magyar Kupa értékelésben csak a licenszes versenyzők eredményei számítanak.

 

Szakmai meggyőződésem, hogy ha a nemzetközi szabályokat be akarja tartani a szövetség, és az élsport fejlődésének érdekét nézi, Magyar Kupa eredményt csak hosszútávon  hirdet (természetesen a nőknél középtávon) és állapítja meg a pénzdíjazást.

 

A többi távon a Duna Maraton Nagydíjért versenyeznek a szabadidő sportolók, a dicsőségért, és sikerélményért.

 

3.

Az idei verseny után 18 év elteltével átadom a szakmai irányítást fiatalabb kollégáknak, akik új lendületet adhatnak a nagy múltú versenynek.

Természetesen továbbra is segítem a verseny sikeres lebonyolítását, de hát mint  „nyugdíjas versenyrendező” jobb ha háttérbe vonulok, és készülök a jubileumi XX.Duna Maratonra, amin indulni szeretnék résztvevőként mint az elsőn!

 

Ezúton szeretném megköszönni minden versenyzőnek, kollégának, partnereinknek, hogy csaknem két évtizedig együtt élvezhettük a verseny izgalmát.